87252/2

87252/2




PENSION SCHEMES ACT 1993, PART X

DETERMINATION BY THE DEPUTY PENSIONS OMBUDSMAN
	Applicant
	Mr B N Swithenbank

	Scheme
	Innospec Limited Pension Plan (the Plan)

	Respondent
	Trustees of the Innospec Limited Pension Plan (the Trustees)


Subject

Mr Swithenbank complains that published information and practice in relation to the Plan suggests that pensions in payment will increase at least in line with the Retail Prices Index (RPI). But, a change has been implemented to replace RPI with the, potentially lower, Consumer Prices Index (CPI). Mr Swithenbank considers that consultation with members should have taken place before this change was made.

Mr Swithenbank says that, as a result of the change, his pension will be lower than anticipated. He wishes the change to be reversed and for consultation to take place to consider any alternative options and agree a way forward.

The Deputy Pensions Ombudsman’s determination and short reasons

The Trustees will not be asked to reverse their decision and consult with members because:
· the decision to switch to CPI was not unreasonable;
· information referring to pension increases being in line with RPI was always subject to the provisions of the Plan’s Rules; and

· the Trustees were not required to consult on this particular change. 

DETAILED DETERMINATION
Material Facts

1. Mr Swithenbank left the Plan on 1 June 1997 and started to receive a pension.

2. In January 2010, along with other Plan pensioners, an offer was made to Mr Swithenbank by Innospec Limited. Pensioners were invited to give up increases on their pensions accrued prior to April 1997 in return for an immediately higher pension. It was explained that there was no legal requirement for pensions accrued before 6 April 1997 to be increased at all. But, the Plan’s Rules allowed for these pensions to be increased and the increases had been applied each year in line with RPI up to a maximum of 5%. Mr Swithenbank did not take up the offer.

Plan Rules

3. Pension increases are dealt with under Rule 19.2 which says:

“Each pension…will increase by five per cent. compound each year, on a date decided by the Trustees, except that no pension will be increased in any year by more than the increase in the cost of living over a preceding relevant period chosen by the Trustees...”

Members’ Booklet
4. The Members’ Booklet (1992) contains the following statement in relation to pension increases:

“Pensions in payment are reviewed annually. The rate of increase is guaranteed to follow the retail price index up to a limit of 5%p.a. compound…”

5. A statement regarding the scope of the Members’ Booklet says:
“The aim of this booklet is to outline the main features of the Plan as clearly as possible. It is not intended as a replacement for the Rules which are available for inspection…”

Government announcement – July 2010
6. Following a budget statement in June 2010, an announcement was issued by the Minister of State, Department for Work and Pensions, to the effect that:

“...consumer prices rather than retail prices will be the basis for uprating most benefits and public sector pensions.

The Government believe the CPI provides a more appropriate measure of pension recipients’ experiences and is also consistent with the measure of inflation used by the Bank of England. We believe, therefore, it is right to use the same index in determining increases for all occupational pensions… 

...

Consequently we intend to use the CPI as the basis for determining the percentage increase in the general level of prices of the 12 months ending 30 September 2010 when preparing the order required under paragraph 2(1) of schedule 3 to the Pensions Act 1993 in relation to revaluation and indexation of pension rights in defined benefit pension schemes...”

Relevant legislation
7. Part 2(1) of Schedule 3 to the Pension Schemes Act 1993 explains that “the Secretary of State shall in each calendar year by order specify…a revaluation percentage… for each period which is a revaluation period in relation to that order”. There are two revaluation percentages; “higher” and “lower”. But given that we are not concerned with the “lower” revaluation percentage in relation to Mr Swithenbank’s benefits, for simplicity I will refer only to the “revaluation percentage”. 

8. Part 2(3) provides that the revaluation percentage will be that “which appears to the Secretary of State to be the percentage increase in the general level of prices in Great Britain during the period which is the reference period in relation to the revaluation period.”

9. Section 51 of the Pensions Act 1995 (as it stood when the switch to CPI was made by the Trustees) deals with the annual increase in the rate of pensions paid from occupational pension schemes for pensions accrued after 6 April 1997 (but before April 2005). These pensions must be increased annually by at least an “appropriate percentage” which is defined at section 51ZA as the percentage specified in an order issued in line with paragraph 2 of Schedule 3 to the Pension Schemes Act 1993 (see paragraph 6 above).

The Occupational Pensions (Revaluation) Order 2010

10. This order came into force on 1 January 2011 and was the first to use CPI as the measure of the level of prices.

Scheme announcement – March 2011

11. A letter was issued to Mr Swithenbank in March 2011 by the Trustees explaining that: 

· the Government had started to use CPI as the measure of cost of living for pension purposes instead of RPI;

· the Plan’s Rules require the Trustees to provide increases to pensions by no more than the cost of living;

· the Trustees had decided, as in previous years, to adopt the Government’s interpretation of cost of living, ie CPI; and

· the change would be effective from April 2011.

Mr Swithenbank’s position

12. Mr Swithenbank says pensions have been increased in line with RPI since 1989.

13. He suggests that the Members’ Booklet is at odds with the Plan’s Rules because references to RPI, and application of RPI over a period of 20 years, means that “cost of living” referred to in the Rules should in fact be RPI because custom and practice has established that to be the case.

14. Mr Swithenbank contends that there is no legislative framework to support the change to CPI for pension increases in private occupational schemes. He says that The Occupational Pensions (Revaluation) Order 2010 is, as are other revaluation orders, a retrospective view of the cost of living for revaluation purposes and does not set a standard for future cost of living increases.

15. As a result of the change to CPI, Mr Swithenbank claims he will suffer financial loss. He says the cost of living increase on 1 April 2011 was 1.1% lower than it would have been had RPI been applied and his pension has been downgraded for the future.

16. Mr Swithenbank says that there was no proper communication of the change to CPI; the announcement in March 2011 was not enough. He considers that, under Section 67 of the Pensions Act 1995, such an important change ought to have been discussed with members. 

17. Even if consultation is not required by legislation, Mr Swithenbank says that the Trustees have a duty to protect the interests of Plan members. Since the switch is not, in Mr Swithenbank’s view, in the interest of members, there should have been some consultation to, at least, reassure members that the decision to switch was a fair and equitable one.

18. As a result, Mr Swithenbank believes he has been denied the opportunity to understand the cause of the change or discuss possible alternative arrangements and their implications.

19. Mr Swithenbank takes issue with the Trustees’ argument that there was a short time frame in which to make the decision to switch to CPI. He says there does not appear to have been a legal requirement to make the switch within a certain time frame and other pension schemes have continued to use RPI as the measure for increases in the cost of living.

The Trustees’ position

20. The Trustees say they must provide benefits in line with the Plan’s Rules. The Rules do not do not specify an index to which cost of living increases should be linked but do require increases to be no more than the increase in the cost of living. The Government has decided that the minimum increase to pensions paid from private occupational schemes will be measured by reference to the CPI and made a policy statement to that effect in July 2010. CPI has subsequently been the measure set out in the relevant orders relating to pension increases. The Trustees have, in previous years, followed the Government’s interpretation of the measure of cost of living. Having considered the position in the light of the Government’s decision, the Trustees, with assistance from their legal advisers, have concluded that CPI is the appropriate, current measure to apply.
21. The Trustees acknowledge that communication about the change came less than a month before CPI was adopted for the April 2011 pension increase. Whilst this timeframe was not desirable, the Trustees had a very short time in which to reach a decision then communicate and implement it in time for the April 2011 increase. The Trustees have said they communicated their decision to members at the earliest possible opportunity
22. In relation to Mr Swithenbank’s comments on the Occupational Pensions (Revaluation) Order 2010, the Trustees agree that the Government could change the legal required minimum increase in the future. They will therefore review their interpretation of “cost of living” as it applies to the Plan’s Rules from time to time.  

23. The Trustees acknowledge that information issued to members has referred to pensions being increased in line with RPI. But, the Plan’s Rules take precedence over documents such as members’ booklets.

24. Section 67 of the Pensions Act 1995 is not applicable in this case because the Trustees’ decision to adopt CPI as the appropriate measure of cost of living does not amount to a modification of benefits under this section of the Act.

25. The Trustees say that they appreciate the unemotive way in which Mr Swithenbank has articulated his complaint. They recognise that the issue of the switch to CPI is a difficult and challenging one for pension scheme members such as Mr Swithenbank, as it has been for the Trustees.
Conclusions

26. Mr Swithenbank says there is no legislative framework to support the change to CPI for pension increases in private occupational schemes. In paragraphs 7 to 9 above, I have summarised the legislation relating to pension increases; the legislation makes a clear link between the revaluation orders and the minimum increase to be applied to pensions paid from occupational pension schemes.
27. Mr Swithenbank has two principal grievances in relation to the Trustees’ decision to switch to CPI. The first is that he considers an expectation was created, through Plan literature and practice over the years, that pensions would increase in line with RPI. The second is that the change was implemented without consultation. 
Expectation
28. The Rules of the Plan say that pensions will increase at least in line with the increase in the cost of living in a preceding relevant period. They do not specify any particular index by which the cost of living should be measured and it therefore falls to the Trustees to decide on an appropriate measure.
29. The Trustees have said that in the past they followed the Government’s interpretation of the cost of living and made a decision, with assistance from their legal adviser, to continue to do so when CPI became the statutory minimum increase. I do not consider it was unreasonable for the Trustees to reach the decision to continue to apply the policy that they had adopted in the past. 
30. It is true that the Members’ Booklet expressly referred to increases to pensions being in line with RPI, up to a limit of 5%. However, for a number of years, RPI was the widely accepted measure of price inflation. Information issued about the Plan was, I am sure, just a statement of a conventional understanding and belief. The writer, or writers, of such information did not contemplate the possibility of an alternative. Given that the Trustees adopted the Government’s accepted measure of the cost of living, it is not surprising that, for a very long time, the practice had been to use RPI as the measure of the level of prices when pensions were increased. 
31. The Members’ Booklet contains a warning that its contents do not replace the Plan’s Rules. For that reason alone, Mr Swithenbank cannot argue that he expected that the increases would always be RPI linked. However, I have considered whether he could have done so if the caveat in the Members’ Booklet had been absent.

32. Mr Swithenbank has said that in making the change to CPI the Trustees have failed to protect Scheme members because he says that he took RPI to be the measure of inflation that would, insofar as possible, protect the value of his pension over time. He could not have expected it to do more than that. But, without my taking sides in the debate about CPI and RPI, one argument put in favour of CPI is that it is the more accurate reflection of price inflation and that RPI actually overstates it. Whatever the arguments, though, it is not the case that RPI increases would objectively have protected Mr Swithenbank’s pension and CPI increases would not. RPI is not an absolute measure of price inflation that CPI falls short of. They are just differently structured indices that differently measure people’s experience of price increases, with RPI increases expected to be the higher.  

33. Had information about pension increases been presented differently it would at most have been along the lines of: “Your pension will be protected from price inflation during retirement using the increase in the RPI. It may be that alternative measures will be used that are believed to better represent the change in prices and the alternative may result in higher or lower increases than the RPI would have.” So there is no clear case that Mr Swithenbank’s expectation that his pension would be protected has been disappointed.
Consultation

34. The Trustees have explained that they had a very short timescale in which to decide how to react to the Government’s decision to use CPI as the measure of prices. They have acknowledged that the announcement about the change to pension increases was released very close to the date on which the change took effect.
35. Whilst it might have been preferable if members had been given more warning about the impending change, the Trustees did clearly communicate their decision, and the reason for it, in time for the switch to CPI.
36. At the time when the decision was made, there was no particular requirement for consultation to take place about a change to the rate at which pensions increase. Mr Swithenbank suggests that Section 67 of the Pensions Act 1995 should apply. In fact, it is not applicable in this case since, as the Trustees have pointed out, the change to pension increases does not represent a modification to Mr Swithenbank’s entitlement under the Plan.
37. Mr Swithenbank is correct in saying that there was no particular timescale within which to make a decision to change the rate of pension increases – the Trustees were not compelled to mirror the alteration which had been made to the statutory schemes.  However it does not follow that the trustees taking such action in a relatively short time amounts to maladministration and as I have said above I cannot see that the proper processes were not followed or that the matter was not given due consideration.  
38. For the reasons given above, I do not uphold Mr Swithenbank’s complaint.
JANE IRVINE 

Deputy Pensions Ombudsman 

26 June 2012 
1
2

