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Complaint Summary

1.  Dr N complained about the level of information he was provided with when he was
deciding to purchase additional years of contributing service under the Scheme, with
a view to increasing his pension benefits under the Scheme. He says that he was not
told about the risks that making the purchase posed to the level of his pension
benefits and he only became aware of those risks when he received the breakdown
of his entitlement in 2013. His complaint was determined on 20 July 2017. Dr N
initially applied for permission to appeal. However, the parties subsequently applied
jointly for a consent order. The High Court issued the Consent Order, on 26 January
2018, remitting the following matters to me for further consideration:-

¢ Dr N contends that his 51 days’ service, in various short-term roles prior to his
qualification as a doctor, ought not to have been regarded as reckonable service
under the Scheme. He contends that, at the end of each piece of work, he was
categorised as a leaver and was only entitled to a refund of contributions. He
contends that this service was not, therefore, reckonable service.

¢ Dr N wrote to Manchester Area Health Authority (MAHA) on 8 April 1981. He
contends that this letter is material, and that | should refer to it and take it into
account in my Determination, because:-

- It records his having been told that he was not eligible to purchase added
years because his “superannuation” started on 21 October 1979 (the start date
of his first temporary position as a clinical clerk).

- It contained his explanation of his previous periods of service and stated his
“proper contract” started on 1 February 1981. He also asked if superannuation
he had paid as a student would be taken into account.

- The response, dated 29 April 1981, stated that he was eligible to purchase up
to seven years of ‘added service’.
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- The part of the application form completed by his employing authority included
a statement to the effect that it had been made within the 12 months’ time limit
specified in the relevant regulations, despite the employing authority having
exercised its statutory discretion to waive that time limit in Dr N’s case.

Summary of the Ombudsmands Determinati c

2. The complaint shall be upheld against NHS BSA because it has not applied
Regulation 25 of The NHS Pension Scheme Regulations 1980 (S| 1980/362) (the
1980 Regulations) (in their form at the time when Dr N contracted to purchase his
added years), or Regulation 72 of the 1980 Regulations, correctly in Dr N’s case.

Detailed Determination

Material facts

3. Dr N worked as a clinical clerk for the following periods: 21 to 29 October 1979; 3 to
14 July 1980; 17 to 31 July 1980; and 5 to 12 October 1980. This amounts to 44
days. He worked as a locum house officer from 18 to 24 December 1980; a further
seven days. These periods of paid work constitute the 51 days which Dr N contends
should not be treated as reckonable service.

4. Regulation 37 of the 1980 Regulations provided for the return of contributions made
to the Scheme on a member ceasing to be an officer in certain circumstances. The
relevant parts of Regulation 37 are set out in Appendix 1. Dr N's contributions for the
51 days in question were not returned to him.

5.  From 1 February 1981 to 31 January 1982, Dr N was a house physician. From 1
February 1982 to 31 January 1985, Dr N was a senior house officer. From 1 February
1985 to 31 January 1986, Dr N was a trainee practitioner, before qualifying as a
practitioner on 1 February 1986.

6. On 8 April 1981, Dr N wrote to NHS BSA. He said that he was a house officer at
Manchester Royal Infirmary and he was interested in buying extra years of
superannuation. Dr N said he had applied to his local office and had been told this
could not be allowed because his superannuation had started on 21 October 1979,
which was “over a year ago”. Dr N went on to say:

~

Afé However they s airisesuclhapturchgse injustifmble aut ho
circumstances and my case, | believe, is. You see | did not qualify in medicine

until last year and this is my first ever contract with M.A.H.A. as a qualified

doctor. The above mentioned record is due to a locum | undertook at that date

as a final year student and the contract was for 5 working days and surely it

would have been unreasonable to have applied for a purchase of extra years

at that stage. Since then and until | qualified in Dec. 1980 | did a total of 3

other locums as a student again twice for a week each time and the third for

10 days or so. | did one week as a locum as a qualified doctor but that was
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just before last Christmas and well within the 12 months within which one has
to make the purchase. My proper contract started 15t Feb. 1981. |, therefore,
would appreciate your consideration regarding this. | also wish to know
whether the superannuation | paid as a student will be taken into consideration
in this respect. o

7. Inits response, dated 29 April 1981, NHS BSA said Dr N was eligible to purchase up
to a maximum of seven added years. It said the cost would be based on Dr N's age
and salary at the time of application. NHS BSA said:

AFor each added year purchased yongr annual
allowance would be increased by 1/80th and 3/80ths respectively of your

superannuable pay in the final year of service (or the best of the last 3 years)

€ o

8. Dr N was told to obtain an application form and information on the methods of
payment from his employing authority if he wished to proceed. He was also told an
application had to be made within two months of the letter.

9. Dr N’'s employer wrote to him, on 21 May 1981, setting out details of the costs. Dr N
was told the purchase of six years would require a lump sum of £504.44 and
instalments of £40.50 per month for 10 years. He was told the purchase of five years
would not require a lump sum payment and the monthly instalments would be £39.02.
The letter went on to say:

Aé i f you deci deddedygearptiereavil lzearincfease ie your
pension of £337.50 and in your lump sum of £1,012.50. This calculation has
been based on your current salary of £5,400 and | am sure that you will realise
that tax relief and your salary on termination are the most significant elements
of the purchase. 0

10. On 5 June 1981, Dr N completed an application form to purchase five years by equal
instalments over 10 years; the final instalment being due in 1991. His employer
completed part two of the form. This included the statement:

AThis application was made within the ti me
and within 3 months of the quotation of <co

11. Dr N’s application to purchase five added years was subsequently approved. The
“material date” in respect of his purchase of added years was stated on the form as 8
March 1981 (the Material Date). Dr N’s first payment under the added years
application was due in July 1981 and the last one in June 1991.

1 itis not clear why that date is statedtobet he 6 mat eri al dated. Paragraph (2)
Regulations defines the material date as the date on which the application form to purchase added years is
received by the member 6s empl oying aut hormtheyate The f or m
stamp, to have been received by the employer on 19 June 1981. However, the relevant legislation did not

change between 8 March 1981 and 19 June 1981, so | do not consider this point to be material to the

outcome of Dr N&és compl aint.
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12. Regulation 25 of the 1980 Regulations contained provisions relating to the purchase
of added years and the application of those added years (see Appendix 1). At the
Material Date, Regulation 25(3) provided:

AWhere an officer has completed payments i
or paragraph (2) [of Regulation 25], the number of added years so purchased
shall be added to his contributing service

13. Regulation 25(4) provided that, where any payments in respect of the purchase of
added years were outstanding, but at least one payment had been made:-

(a) on the retirement due to ill-health or death of the officer, the outstanding
payments would be waived and the officer would be credited with the full
number of added years that he had originally intended to purchase; or

(b) on ceasing to be an officer for any other reason, a proportion of the added
years that he had elected to purchase, equivalent to the proportion that the
amount actually paid bore to the total cost of purchasing the added years,
would be added to his contributing service.

14. Regulation 25(5) provided:

fin the case of a practitioner, in respect of each year that is added to

his contributing service by virtue of paragraph (3) or paragraph (4) there shall
be added to his remuneration for the financial year in which the material date
(as defined in paragraph 2 of Schedule 7) falls the remuneration on which the
payments under this regulation were calculated, and a proportionate part of
such remuneration shall be added in respect of any part-year.0

15. Regulation 67 of the 1980 Regulations provided that a practitioner would be treated
as an officer for the purposes of the Regulations, whilst he remained on the list of at
least one Family Practitioner Committee.

16. Regulation 25 (as it was in 1981) and Regulation 67 are set out more fully in
Appendix 1.

17. In 1982, Dr N received a refund of contributions. The contributions had been
deducted in error by South Manchester Health Authority in respect of some locum
work. Dr N had carried out the locum work while simultaneously being in full-time

~

A | can advise you that your service as a T
as officer status for our record purposes until you complete your training and

2 Paragraph (1) referred to Schedule 7 to the 1980 Regulations. Schedule 7 allowed for added years to be
paid for by instalments, as had been agreed in Dr N©oés
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